Miten neuvotella itselleen palkankorotus? Kyselyn mukaan suomalaiset kokevat palkkaneuvottelun jännittäväksi tilanteeksi. Helsinkiläinen Riina onnistui neuvottelemaan itselleen paremman palkan, mutta neuvottelu oli ikävä kokemus.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 18.12.2021. Julkaisemme uudelleen suosituimpia artikkeleitamme.
Lähes kaikki haluaisivat saada enemmän palkkaa. Duunitorin toteuttamassa kyselyssä* selvisi, että 95 prosenttia ihmisistä toivoisi lisää liksaa. Mutta miten suomalaiset neuvottelevat palkankorotuksesta?
Vaikka palkkaa toivotaan lisää, ei palkankorotuksen saaminen ole kyselyn tulosten perusteella ihan helppoa. Peräti 28 prosenttia nimittäin vastasi, ettei ole koskaan saanut palkankorotusta, ja 20 prosentilla edellisestä palkankorotuksesta on kolme vuotta tai enemmän.
Aivan toivoton suomalaisten tilanne ei onneksi ole: 33 prosenttia vastaajista kertoo saaneensa palkankorotuksen vuoden sisällä.
Lue myös: palkankorotus mielessä? 6 vinkkiä, joiden avulla nostat palkkaasi
Isompi palkka rivityöntekijänä kuin esihenkilöasemassa
Helsinkiläiselle Riinalle, 24, on ehtinyt kertyä jo kokemusta palkkaneuvottelusta ja palkankorotuksen pyytämisestä.
Tällä hetkellä Riina opiskelee yliopistossa viestintää ja markkinointia. Ennen opintojen alkua hän työskenteli lähes neljä vuotta ravintola-alalla, missä ehti edetä esihenkilöasemaan. Nyt opiskelujen ohessa Riina on tehnyt töitä asiakaspalvelun ja myyntitehtävien parissa.
Nykyisessä asiakaspalvelutyössään hän saa palkkaa 2 500 euroa kuukaudessa.
”Olen tyytyväinen siihen, koska tiedän, että se on suhteutettu reilusti muiden palkkoihin verrattuna. Tämä palkka ei kuitenkaan tietenkään ole sellainen, jolla voisin lopun elämääni elää, mutta tässä hetkessä kyllä”, Riina kuvailee.
”Tienaan tällä hetkellä rivityöntekijänä enemmän kuin ravintolassa esihenkilöasemassa ollessani, vaikka työ oli silloin esimerkiksi fyysisesti paljon raskaampaa.”
”Palkkani oli muita huonompi, vaikka tein niska limassa töitä”
Aiemmissa työpaikoissa kokemus palkan reiluudesta ei ole aina toteutunut. Yhdessä edellisistä työpaikoistaan Riina sai kuulla työkaveriltaan, että hän saa tuntuvasti muita tiimiläisiä vähemmän palkkaa.
”Ja palkkani oli paljon huonompi, vaikka perehdytin muita työntekijöitä ja olin tehnyt aivan niska limassa kahden ihmisen edestä töitä monta kuukautta. Sen takia tuntui erityisen pahalta kuulla, ettei palkkani ole millään tavalla suhteutettu reilusti muiden palkkoihin – tai edes samalla tasolla muiden kanssa.”
Epäreilun tilanteen selvittyä Riina kokosi konkreettisia näytteitä työstään ja mietti valmiiksi palkankorotusta tukevia argumentteja neuvottelua varten. Itse palkkaneuvottelussa oli lopulta ikävä tunnelma.
”Tilanne tuntui epämiellyttävältä ja keskustelu jotenkin henkilökohtaiselta käydä. Kuitenkin koin tässä vaiheessa niin pahaa epäoikeudenmukaisuutta ja arvostuksen puutetta, että puskin toiveeni läpi, ja mikäli en olisi palkankorotusta saanut, olisin lähtenyt työpaikasta.”
Riina ei ole kokemuksensa kanssa yksin, sillä Duunitorin palkkakyselyssä monet vastaajista kertoivat kokevansa kateutta muiden palkoista. Yksi yleisimmistä palkkakateuden syistä oli nimenomaan eriarvoisuus – jos työkaveri saa samasta työstä parempaa palkkaa, ei tilanne tunnu reilulta.
Sopiva palkkatoive oli vaikea esittää työhaastattelussa
Toisella kertaa Riina neuvotteli palkastaan työhaastattelun yhteydessä. Tällöin hän koki, että sopiva palkkatoive oli vaikea esittää. Siksi tästäkin palkkaneuvottelusta jäi huono maku suuhun.
”Kerroin avoimesti, etten aivan tiedä mitä pyytää, koska en tiennyt kyseisen tehtävän enkä yrityksen yleistä palkkatasoa. Minulle oli silloin tärkeää vain saada jalkaa oven väliin. Minulta kuitenkin tivattiin lukua haastattelussa, joten hädissäni sanoin jotakin mahdollisimman vaatimatonta, sillä vaadittua pokkaa ja omanarvontuntoa ei silloin minulla vielä ollut”, Riina kertoo ikävästä tilanteesta.
Riina meni tilanteessa lukkoon, ja lopulta työnantajalta tullut palkkatarjous olikin vaatimaton.
”Myöhemmin tajusin, että pyysin aivan liian vähän, mutta silloin oli jo liian myöhäistä muuttaa toivetta.”
”Muistan, kuinka se oikeasti pelotti ja jännitti, mutta jos nyt joutuisin tilanteeseen uudelleen, minulla voisi olla aika hyvätkin valmiudet reiluun neuvotteluun. Opin kantapään kautta miten ei kannata tehdä.”
Palkkaneuvottelu onkin jännittävä tilanne, jossa vaaditaan hyviä neuvottelutaitoja ja välillä myös pelisilmää. Suuri osa suomalaisista, 30 prosenttia kyselyyn vastanneista, suhtautuukin palkkaneuvotteluun jännityksellä. 22 prosenttia kertoo myös kokevansa palkkaneuvottelutilanteen ahdistavana.
Palkankorotuksen saa se, jolla on eniten pokkaa?
Riina kertoo kokeneensa edellisissä työpaikoissaan, että palkankorotuksen sai se, jolla oli eniten pokkaa pyytää – sen sijaan, että palkka määräytyisi osaamisen ja koulutustaustan perusteella.
”Tuntuu epäreilulta, että niin sanotusti kilttejä ja vaatimattomia käytetään tietyllä tapaa hyväksi. Eikä työntekijänä haluaisi asettaa itseään huonoon valoon vaatimalla liian korkeaa palkkaa. Se on itselläni on ollut pelkona palkkaneuvottelussa.”
Palkkatoiveen asettamisen kokevat myös muut vaikeaksi: kyselyyn vastanneista peräti 57 prosenttia kertoo palkkatoiveen asettamisen olevan melko vaikeaa tai vaikeaa.
Riina peräänkuuluttaa avoimempaa keskustelua palkoista. Hän kokee, että etenkin nuorten on uransa alussa vaikea arvottaa omaa työtään.
”Ja mukana saattaa olla pelkoa, että jää ilman haluamaansa paikkaa, jos pyytää liian paljon. Avoin palkkakeskustelu myös lisää tasa-arvoa työntekijöiden keskuudessa.”
Katso eri ammattien keskiarvopalkat
Duunitorin Palkkavertailu-sivustolta löydät yli 600 eri työtehtävän keskiarvopalkat. Sivustolla voit katsoa, missä työtehtävissä on suurimmat ja pienemmät tienestit tai hakea palkkoja eri ammattinimikkeillä.
*Duunitorin verkkosivuilla toteutettuun palkkakyselyyn vastasi 1052 ihmistä syyskuun lopussa 2021. Vastaajista vajaat 68 prosenttia oli naisia ja reilut 31 prosenttia miehiä. Vastaajista suurin osa oli 25–64-vuotiaita kokopäiväisessä ja vakituisessa työsuhteessa olevia ihmisiä tasaisesti eri puolilta Suomea. Suurin osa heistä, noin 85 prosenttia työskentelee työntekijänä tai asiantuntijana.
Lue myös:
Tältä tuntuu kadehtia työkaverin palkkaa – sadat suomalaiset vastasivat
Palkkatoiveesta palkkaneuvotteluun – 5 asiaa, jotka jokaisen olisi hyvä tietää palkasta
Paula nelinkertaisti palkkansa viidessä vuodessa – jakaa parhaat vinkkinsä palkkaneuvotteluun
Miksi työpaikkailmoituksissa ei kerrota palkkaa? ”Kilpailukykyinen palkka ei sano yhtään mitään”
The post Riina, 24, teki niska limassa töitä – sitten hänelle selvisi karu totuus palkastaan: ”Epäreilua, että kilttejä käytetään hyväksi” appeared first on Duunitori.