Helmi Haakana sai huomata, että omaperäinen video-CV tuo työnhaussa huiman etumatkan muihin. Hän löysi työpaikan nopeasti julkaistuaan LinkedInissä videohakemuksen.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 10.2.2022. Julkaisemme uudestaan suosituimpia artikkeleitamme.
Kesätyönhaku käy alkuvuodesta kuumimmillaan, ja siksi se voi olla nuorille ja opiskelijoille stressaavaa aikaa. Kuinka erottua joukosta, kun samaa työpaikkaa saattaa hakea satoja ihmisiä? Erityisen hankalaa työnhaku on silloin, kun on hakemassa vasta ensimmäisiä kesätyöpaikkojaan. Miten saada jalka oven väliin ilman työkokemusta?
”Kevät on tosi stressaava, kun pitäisi saada oman alan työ, ja niistä on ihan hirmuinen kilpailu. Kun kaikki hakevat töitä samaan aikaan, niin on hiki otsalla, että pitää hakea töitä joka viikko ja panostaa paljon”, vahvistaa Helmi Haakana.
Hän on 21-vuotias yliopisto-opiskelija Lappeenrannasta. Haakana opiskelee toista vuotta pääaineenaan strateginen rahoitus ja sivuaineenaan ohjelmistotuotanto.
Haakana on sinänsä monia nuorempia kesätyönhakijoita paremmassa asemassa, sillä hänellä on jo omaan alaan liittyvää työkokemusta myyntiassistenttina ja tekstien freelance-litteroijana. Aiemmin hän on myös ollut kesätöissä ruokakaupassa, kahvilassa sekä salibandyohjaajana.
Näin yllättävä video-CV tehdään
Silti Haakana tuskaili työnhaun kanssa, ja halusi kokeilla jotain uutta. Hän otti mallia viime vuosina yleistyneistä videoista, joissa työnhakijat kertovat kameralle itsestään ja osaamisestaan tiiviissä muodossa. Haakana päätti julkaista LinkedInissä oman video-CV:n – pienellä twistillä.
”Koin, että en ole niin vahva kameran edessä, että olisin halunnut julkaista pelkän videon. Mietin, että mitä jos yhdistäisin videon perinteiseen CV:hen – silloin videokuva ei olisi pääroolissa, mutta toisi ripauksen jotain uutta”, Haakana kuvailee ideaansa.
Hän etsi netistä työkaluja, joilla saisi helpoiten yhdistettyä videon ja still-kuvan. Sellaiseksi osoittautui Canva-palvelu, jonka avulla pystyy esimerkiksi luomaan visuaalisen CV:n.
Haakana teki oman CV-pohjan valmiiksi, ja alkoi sitten harjoitella videon kuvausta. Sitä varten hän katseli ohjevideoita YouTubesta, jotta videosta tulisi sopivan tiivis ja informatiivinen, mutta samalla joukosta erottuva.
”Kun samalla on näkyvillä CV ja sen tiedot, voi videoon tuoda omaa persoonaa. Kuvaamiseen meni yhteensä pari päivää. Videon teko olikin työläin vaihe, kun sitä piti käsikirjoittaa ja harjoitella. Aika monta ottoa piti kuvata, mutta tuntui hyvältä saada video lopulta valmiiksi, ja olin lopputulokseen tyytyväinen”, Haakana kertoo kuvausprosessista.
Katso Helmi Haakanan video-CV täältä.
Video-CV sai vain hetkessä valtavasti katselukertoja ja kommentteja
Sitten koitti julkaisuhetki. Kyseessä oli Haakanan ensimmäinen julkaisu LinkedIn-palvelussa, joten häntä jännitti. Näkisikö kukaan videota? Veisikö tämä mitenkään omaa työnhakua eteenpäin?
Huoli oli turha. Parissa tunnissa videolle alkoi sadella tuhansia näyttökertoja ja paljon kommentteja.
”Aloin kiljua, että miten tämä on mahdollista. Olin tosi yllättynyt ja videon suosio oli alkuun jopa sokki”, Haakana päivittelee.
Perjantaina julkaistu video-CV sai pelkästään viikonlopun aikana paljon näkyvyyttä ja huomiota. Tähän mennessä videota on katseltu yli 132 000 kertaa, se on saanut yli 200 kommenttia ja yli 4 300 tykkäystä.
”Ihan tuntemattomilta ihmisiltä on tullut paljon kommentteja, ja ne ovat olleet positiivisia ja tsemppaavia. Kyllä se boostasi itsetuntoa ja antoi ihan uutta draivia hommaan – varsinkin, kun julkaisu oli alun perin oli jännittänyt. Kaikesta palautteesta tuli ihan huippufiilis.”
Lue myös: Valot, kamera, käy! 6 vinkkiä videohakemuksen tekemiseen
Lukuisia yhteydenottoja ja yli 10 työhaastattelukutsua
Julkisen huomion ja kehujen lisäksi video-CV poiki nopeasti myös niitä toivottuja yhteydenottoja työnantajilta. Heti julkaisua seuraavina päivinä Haakanalle alkoi sadella yksityisviestejä rekrytoijilta, jotka ehdottivat juttutuokiota.
”Minulla kesti lopulta kaksi tuntia purkaa niitä viestejä ja koordinoida haastatteluja. Työtarjouksia tuli paljon, ja olen tosi kiitollinen siitä, että olen saanut niin paljon yhteydenottoja.”
Kaikkiaan työhaastattelukutsuja tuli yli kymmenen – ja lisäksi paljon kehotuksia hakea jo valmiiksi avoimia työpaikkoja. Haastattelupyyntöjen määrä löi Helmi Haakanan ällikällä.
Haakanan tavoite siitä, että kesätyö liittyisi omaan opiskelualaan, toteutui. Hänet työhaastatteluihin kutsuneet yritykset liittyvät kaikki kaupalliseen alaan – joukossa on niin tekniikan alan start up -yrityksiä kuin isompia finanssi- ja vakuutusalan toimijoita. Tarjotut työtehtävät liittyivät taloushallintoon, markkinointiin ja IT-puoleen.
Unelmien kesätyön sai lopulta valita monen vaihtoehdon joukosta
Lopulta työnhakuprosessi video-CV:n julkaisusta työpaikan vastaanottamiseen vei vajaan kuukauden. Useampikin yritys, jossa Haakana kävi työhaastattelussa, olisi ollut halukas palkkaamaan hänet.
”Tämä oli tosi erikoinen tilanne itselle, kun sai itse valita useamman paikan väliltä. Harmitti, kun joutuu sanomaan joillekin paikoille ei, kun ne olisivat myös kiinnostaneet. Tällä kertaa se olenkin minä, joka laittaa osalle viestin, että valinta ei kohdistunut teihin.”
Haakana toivoi löytävänsä kesätyön, jossa voi jatkaa osa-aikaisena opintojen ohella myös kesän jälkeen – ja mahdollisesti luoda pidempääkin uraa. Toive toteutui. Hän allekirjoitti helmikuun alussa työsopimuksen.
Haakana aloittaa huhtikuun alussa analyst trainee -tittelillä kansainvälisessä konsulttiyrityksessä Helsingissä.
”Valinta oli todella vaikea. Valitsemassani työpaikassani pääsen hyödyntämään olemassa olevaa osaamistani sekä kehittymään siellä myös rutkasti eteenpäin”, Haakana iloitsee.
Lue myös: 4 vinkkiä, joiden avulla onnistut videohaastattelussa
Video-CV:llä työllistyneen Helmi Haakanan vinkit kesätyönhakuun
1. Etsi myös piilotyöpaikkoja
”Kannattaa hakea sellaisiinkin yrityksiin, jotka eivät välttämättä rekrytoi näkyvästi. Omassa tapauksessa huomasin, että kaikki näistä paikoista eivät olleet julkisessa haussa, mutta olivat kiinnostavia. Sekin helpotti, kun tiesi, että tähän paikkaan ei ehkä ole hakenut satoja muita.
Työpaikkoja voi olla vaikea löytää, mutta työnantajille kannattaa joko soittaa suoraan tai laittaa sähköpostia. Soittamalla saa annettua persoonallisen kuvan itsestään. Julkisessa haussa olevat työpaikat keräävät niin paljon hakemuksia, että silloin on vaikea erottua.”
2. Ole oma itsesi haastattelussa
”Haastattelussa pitää ehdottomasti olla oma itsensä. Tämän työnhaun myötä minulle konkretisoitui, että hyvä tulee, kun tekee omaa juttua ja luottaa itseensä. Ei esimerkiksi kannata vaikka esittää rauhallisempaa ja hillitympää kuin mitä on – tai toisin päin, jos on luonteeltaan rauhallinen tyyppi.
Mitä enemmän työhaastatteluissa käy, sitä enemmän niissä myös harjaantuu. Itse pystyn jo menemään haastatteluun rennolla mielellä ja tuomaan omia ajatuksia esille. Aiemmin en olisi pystynyt tekemään niin, mutta kokemus auttaa.”
3. Hyödynnä kaikki mahdollisuudet verkostoitua
”Kannattaa tarttua kaikkiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin, missä voi päästä tekemisiin uusien ihmisten kanssa – jos siis on yhtään halua sellaiseen. Se kasvattaa verkostoa niin hyvin, että siitä on varmasti joskus tulevaisuudessa hyötyä ja ne kontaktit tulevat jossain vaiheessa tarpeeseen.”
4. Tee video-CV – vaikka se jännittäisi
”Ehdottomasti kannattaa myös tehdä se video-CV! Tärkeintä on aloittaa, vaikka kuvaamalla videoita itsestään ja harjoittelemalla sitä. Voi kuvata monta ottoa putkeen, eikä kannata pelätä epäonnistumista tai takeltelua. Aina voi kuvata uusiksi.
Itse olisin voinut aloittaa videon tekemisen jo aiemmin, niin olisin saanut tehdä sen vielä enemmän rauhassa. Videoiden tekemiseen kyllä kouliintuu, kun sitä harjoittelee.”
Lue myös:
Ensimmäisen kesätyöpaikan hakeminen – näin nappaat kesäduunin
Avoin työhakemus – fiksu veto vai ajanhukkaa? Rekrytoija antaa 5 vinkkiä toimivaan hakemukseen
Näin saat kesätyön – kesäduuniopas kertoo kaiken, mitä sinun pitää tietää
Älä sulaudu kesätyöhakijoiden massaan – näin jäät rekrytoijan mieleen
Etkö saa vastausta kesätyöhakemuksiisi? Näillä vinkeillä pääset haastatteluun!
The post Helmi, 21, julkaisi uudenlaisen CV:n LinkedInissä ja sitten alkoi tapahtua – sai heti yli 10 haastattelukutsua ja löysi unelmiensa työn appeared first on Duunitori.