Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Tiedätkö, kuinka paljon rahaa jokaisella tulisi olla säästössä? Katso asiantuntijoiden vinkit säästämiseen

$
0
0

Tuntuuko säästäminen vaikealta? Entä koittaako tilipäivä joka kuukausi liian myöhään? Tee budjetti ja varaa ainakin 2000 euroa yllättäviin menoihin, suosittelevat asiantuntijat.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 16.6.2019.

Yllättävän moni suomalaisista työssäkäyvistä elää enemmän tai vähemmän kädestä suuhun.

LähiTapiolan kyselytutkimuksessa jopa 26 prosenttia keskituloisista suomalaisista kertoi, että jos kuukausitulot laskisivat 100 euroa, se aiheuttaisi ongelmia. Alemmissa tuloluokissa kuukausitulojen tippuminen 100 eurolla oli vieläkin ongelmallisempaa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro on tilanteesta huolissaan.

”Jos tuntuu, että elät kädestä suuhun, kannattaa miettiä, mitkä ovat todelliset tarpeet. Mistä tingit, jos on pakko? Arjen ylellisyys tänään voi syödä tulevaisuuden perustarpeita.”

Säästäminen kannattaa. Nummiaron mielestä jokaisella kannattaisi olla varattuna kahden tai kolmen kuukauden käteen jäävää palkkaa vastaava summa yllättäviä tilanteita varten. Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi puolestaan pitää hyvänä nyrkkisääntönä 2 000 euron pesämunaa.

”Useimmat kodinkonehankinnat, auton korjaukset tai muut yllättävät menot mahtuvat siihen.”

Säästäminen auttaa yllättäviin menoihin varautumisessa

Asiantuntijat ymmärtävät, että monelle pienituloiselle säästäminen on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta. Usein kyse on kuitenkin vain asenteesta ja tavoista.

”On ihmisiä, jotka tulotasosta riippumatta elävät kädestä suuhun. Työssäkäyvillä pitäisi olla mahdollisuus kerryttää säästöjä. Usein se on vain siitä kiinni, että näkee vaivaa”, Panu Kalmi sanoo.

Kalmin mielestä yllättäviin menoihin varautuminen lähtee siitä, että tiedostaa tarpeen vararahastolle. Hän muistuttaa, että ilman varautumista henkilö voi joutua turvautumaan esimerkiksi pikavippeihin, jotka voivat käynnistää vaarallisen kierteen.

Hyvä tapa motivoitua säästämiseen voikin olla ikävien asioiden miettiminen. Kuinka paljon arkea pitäisi muuttaa, jos auto, jääkaappi tai tietokone hajoaisi? Entäs jos saisit potkut, sairastuisit pitkäksi aikaa tai puoliso ottaisi eron?

Budjetti oman talouden seuraamiseen

Kalmi ja Nummiaro suosittelevat, että kotitaloudet tekisivät budjetin kuukausimenoistaan. Se kannattaa aloittaa seuraamalla, mihin rahaa kuluu.

”Järjestelmällisyys auttaa miettimään, että tuoko oma kulutus tyydytystä ja iloa vai voisiko kulutusta ohjata johonkin muuhun”, Kalmi sanoo.

”Jokainen kotitalous on paras asiantuntija siinä, mistä itse voi tinkiä”, Nummiaro sanoo.

Kalmi kertoo, että budjetoinnin avuksi on paljon erilaisia työkaluja, kuten esimerkiksi Takuusäätiön Penno-palvelu. Lisäksi monissa verkkopankeissa omia menoja voi tarkastella kateogorioittain ja näin hahmottaa, mihin rahat kuluvat.

Vaikka talousasiat voivat olla vaikeita ja budjetointi aluksi vaatia hieman vaivaa, ei se vaadi ihmeitä. Riittää, että tulot ovat isommat kuin menot.

Kalmin mielestä säästäminen voi helpottua, jos perustaa erillisen tilin, johon ohjaa automaattisesti joka kuukausi rahaa.

”Jos taas tulee jotain ylimääräisiä tuloja, kuten veronpalautusta tai sivutuloja, ne voi siirtää suoraan sinne.”

Kannattaako talousuutisia seurata?

Kotitalouksien talouteen vaikuttavat tietenkin myös maailmantalouden myllerrykset. Talouden asiantuntijat eivät silti kehota talouden tiukkaan seuraamiseen. Hannu Nummiaron mielestä riittää, että ymmärtää syy- ja seuraussuhteita.

”Eivät ekonomistitkaan osaa ennustaa aina talouden suuntaa. Kotitaloudet voivat kuitenkin varautua. Tärkeintä on tunnistaa riskit.”

Nummiaro muistuttaa, että joskus työpaikka voi lähteä alta, vaikka taloudessa menisi hyvinkin. Yritys voi päättääkin siirtää tehtaan toiselle paikkakunnalle tai toiseen maahan.

Professori Kalmi myös muistuttaa, että on aloja, joilta työpaikkoja on vähentynyt runsaasti. Silti näilläkin aloilla on mahdollista luoda uraa.

”Jos kokee olevansa unelmatyössään, ei kannata makrotrendien takia huolehtia. Tässä elämässä tuntuu olevan niin paljon huolenaiheita, että kaikesta ei kannata stressata. Vararahasto on kuitenkin mielenrauhan kannalta hyvä olla.”

Lue myös:

Tyhjenikö tili taas? Katso 10 tapaa, joilla saat enemmän rahaa säästöön

Eveliina, 28, säästi 1800 euron palkasta alle vuodessa 7000 euroa, vaikka aiemmin säästöön ei jäänyt mitään – näin hän sen teki

Merja Mähkän tavoite oli tienata sijoituksillaan miljoona euroa – nyt hän kertoo, mikä sijoittamisessa on tärkeintä

The post Tiedätkö, kuinka paljon rahaa jokaisella tulisi olla säästössä? Katso asiantuntijoiden vinkit säästämiseen appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles