Missä työpaikkailmoitus tavoittaa tekijät parhaiten? Tietysti siellä, missä he viettävät aikaansa. Lue, millaisia erilaisia tapoja on työpaikkailmoituksen mainontaan ja markkinointiin.
Kun olet kirjoittanut työpaikkailmoituksen, julkaiset sen todennäköisesti organisaationne kotisivuilla ja kenties myös sosiaalisen median kanavissanne – mutta riittääkö se?
Jos todella hyvin käy, työnantajabrändinne houkuttelee hakijoita kuin itsestään. Useimmiten oikeiden osaajien tavoittaminen vaatii kuitenkin hieman enemmän vaivannäköä. Tässä artikkelissa kerromme, miten työpaikkailmoitusta kannattaa markkinoida.
1. Ilmoita työpaikasta työnhakusivustolla
Työpaikkailmoituksen on tietenkin hyvä löytyä sieltä, mistä työpaikkoja etsitään, eli työnhakusivustolta. Duunitori on Suomen suosituin työnhakupalvelu, ja voit ilmoittaa työpaikastasi Duunitorilla täysin maksutta tai ostaa ilmoituksellesi lisänäkyvyyttä.
Duunitorilla vieraillaan kuukausittain 4,5 miljoonaa kertaa, ja valtakunnallisena työnhakupalveluna tavoitamme suomalaisia eri kohderyhmistä ja eri puolilta maata.
2. Pidä urasivusto ajan tasalla
Työnhakijat ovat tyypillisesti hyvin kiinnostuneita ja hakevat aktiivisesti tietoa siitä, millaiseen työpaikkaan ovat hakemassa. Varmista siis, että organisaationne urasivut ovat ajan tasalla ja helposti löydettävissä nettisivuiltanne sekä hakukoneiden kautta.
Urasivuilla on hyvä kertoa organisaationne tavoitteista, arvoista ja arjesta, vastata usein kysyttyihin kysymyksiin sekä jakaa nykyisten työntekijöiden kokemuksia.
Tärkeää on, että potentiaalinen työnhakija löytää avoimet työpaikkanne vaivatta. Jos urasivuilta löytyy useita työpaikkailmoituksia, välittää se viestin organisaation kasvusta.
3. Hyödynnä rekrytointimarkkinointia
Urasivustollanne ja omissa sosiaalisen median kanavissanne tavoitat todennäköisesti lähinnä niitä ihmisiä, jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita työskentelemään tiimissänne. Jos kuitenkin haluat tavoittaa osaajia laajemmin, kannattaa toimia toisin.
Rekrytointimarkkinointia voi tehdä perinteisessä mediassa, televisiossa tai vaikka ulkomainonnan kautta. Paras hinta-laatusuhde on kuitenkin usein digitaalisissa kanavissa.
Kun mainostat avoimia työpaikkoja sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa ympäristöissä, tavoitat juuri oikean kohderyhmän siellä, missä he viettävät aikaansa. Kohdennettu mainonta tavoittaa myös passiiviset työnhakijat.
Voit hyödyntää organisaationne omaa markkinointiosastoa työpaikkailmoituksenne markkinointiin tai ulkoistaa tehtävän rekrytointimarkkinointiin erikoistuneille toimijoille. Duunitorin asiantuntijat auttavat sinua mielellään tarpeeseesi sopivan tuotteen tai kokonaisuuden valitsemisessa. Lue lisää rekrytointimarkkinoinnin palveluista täältä.
3. Kerro työstä sisältömarkkinoinnin keinoilla
Sisältömarkkinointi herättää työnantajabrändisi eloon ja kertoo, miksi teille kannattaa hakea töihin. Sisältömarkkinointia voi tehdä joko akuuttiin rekrytointitarpeeseen tai pitkäjänteisenä osana työnantajabrändin rakentamista.
Sisältömarkkinoinnin avulla voit kertoa työn arjesta, kulttuurista ja arvoista – ja erottua kilpailijoista. Sisältömarkkinointia voi tehdä esimerkiksi erilaisilla teksteillä, somepostauksilla ja videoilla. Hyvä sisältö puhuttelee juuri oikeaa kohderyhmää ja jättää muistijäljen.
4. Valjasta käyttöön työntekijöiden verkostot
Työpaikkailmoituksen markkinoinnin ja ulkoisen työnantajamielikuvatyön ohella ei kannata unohtaa yrityksen voimavaroista tärkeintä, eli työntekijöitä. Kun työntekijät kertovat aidosti arjestaan sosiaalisessa mediassa, on viesti uskottava ja samaistuttava.
Velvoittamisen sijaan työntekijöitä kannattaa kannustaa ja kouluttaa viestimään työstään. Uuden työkaverin etsiminen on monelle luonteva hetki kokeilla työntekijälähettiläänä toimimista sosiaalisessa mediassa.
Lue myös:
4 + 1 syytä jättää työpaikkailmoitus Duunitorille – täysin ilmaiseksi
Onko etsimäsi työntekijä jo töissä? 4 rekrytoinnin yleistä ongelmaa ja toimivat ratkaisut
The post Eikö työpaikkailmoitus houkuttele hakijoita? Näin tavoitat oikeat osaajat appeared first on Duunitori.