Kuinka varmistaa, että rekrytointi menee metsään oikein huolella? Henkilöstöjohtaja Tomi Kielo listaa kolumnissaan tavat, joilla romutat hakijakokemuksen vaihe vaiheelta.
Tekisikö mielesi mokata edessä oleva rekrytointi, mutta et oikein tiedä, miten sen tekisit? Haluaisitko erottua joukosta ja hoitaa rekrytoinnin huonommin kuin kukaan muu?
Tämä voi olla vaikeaa, koska moni työnantaja on jo mestaruustasolla, kun mitataan työnhakijakokemuksen heikkoutta.
Jos kuitenkin haluat olla huonoista huonoin, tässä muutama vinkki, jotka auttavat saavuttamaan tavoitteesi.
15 tapaa, joilla rekrytointi menee varmasti metsään
1. Älä suunnittele rekrytointia
Aloita rekrytointi kiireellä ja hätiköiden, koska tarve on nyt ja se tuli yllättäen. Älä suotta suunnittele pidemmälle tulevaisuuteen tai mieti, mitä todellisuudessa tarvitset.
2. Unohda realiteetit
Keksi titteli, jolla saat hakijoita, mutta joka ei todellisuudessa vastaa mitenkään tehtävän sisältöä. Tärkeintä on korkea hakijamäärä, ei se, että saisit juuri tehtävään sopivia hakijoita.
3. Heitä työpaikkailmoituksen sisältö hatusta
Kirjoita ”profiili”. Käytännössä raapusta siis post it -lapulle pari ranskalaista viiva tehtävän sisällöstä. Kopioi ne jostain vanhasta, eri tehtävän, ilmoituksesta. Lähetä ne HR:lle.
Tai toisaalta, HR ei kuitenkaan osaa, joten kirjoita ilmoitus itse ja käytä kaikki mahdolliset ylisanat ja näköalapaikat. Sehän on trendikästä! Plussaa, jos vaatimusten pituus on yli kaksi A4:sta.
4. Älä mieti kohderyhmää
Julkaise hakemus siellä, mistä itse työtä etsisit. Älä missään nimessä mieti, mistä tavoittaisit sinulle potentiaaliset työntekijät.
5. Tee työpaikan hakemisesta mahdollisimman vaikeaa
Vaadi täyttämään työhistoria sekä koulutus- ja muut tiedot rekrytointijärjestelmään. Pyydä sen lisäksi lähettämään samat tiedot sisältävä hakemuskirje ja CV vielä liitteenä, koska se helpottaa sinua ja ”kyllä työn hakemisen eteen on vähän hommia tehtävä”.
6. Anna hakijoiden odottaa epätietoisuudessa
Hakuaika päättyi, mutta aloita hakemusten läpikäynti vasta muutamaa viikkoa myöhemmin, sillä onhan tässä oikeitakin töitä tehtävänä. Älä viesti hakijoille missään kohtaa mitään.
7. Karsi hakijoita viivästelyllä
Kutsu haastatteluun se neljänneksi paras hakija (koska tuon muutaman viikon aikana kolme sinulle sopivampaa oli jo vetäytynyt hausta).
8. Tee työhaastattelusta piinapenkki
Kysy haastattelussa täysin epäolennaisia kysymyksiä, jotka löysit googlettamalla ”kuinka testata paineensietokykyä työhaastattelussa”. Plussaa saat sovinistisesta tai piilorasistisesta vitsistä.
Tykitä tunti kysymyksiä. Älä anna hakijan kysyä sinulta mitään, sillä kyllähän hänen olisi työpaikkailmoituksesta pitänyt ymmärtää, mistä on kyse. Siis siitä ilmoituksesta, jonka teksti ei oikeasti kuvaa haettavaa tehtävää.
9. Luota vain itseesi
Älä teetä soveltuvuusarviota tai edes kysy muiden mielipidettä. Luota itseesi ja kykyysi ihmistuntijana. Valitse henkilö CV:n perusteella, älä persoonan tai soveltuuden.
10. Tingi aina palkasta
Tarjoa automaattisesti 10 prosenttia palkkapyyntöä pienempää palkkaa, vaikka pyyntö olisi sellainen, jonka voit maksaa. On tärkeää, että voit kokea itsesi voittajana tässä ”neuvottelussa”. On hyvä näyttää heti, kuka on pomo!
11. Älä edelleenkään viesti hakijoille
Luonnollisestikaan ei kannata viestiä muille hakijoille mitään rekrytoinnin etenemisestä. He eivät kuitenkaan kelpaa sinulle, joten miksi nähdä vaivaa?
12. Skippaa perehdytys
Työntekijän ensimmäisenä päivänä unohda, että hän aloittaa, ja passita joku tiimistä ”esittelemään paikkoja”.
13. Muista hyödyntää koeaikaa
”Huomaa” koeajan viimeisenä päivänä, että uusi työntekijäsi ei ole lainkaan sellainen kuin tarvitset. Tee koeaikapurku.
14. Syytä osaajapulaa
Mene mahdollisimman monelle sosiaalisen median alustalle kirjoittamaan, kuinka MAHDOTON TYÖVOIMAPULA SUOMESSA ON!!
15. Toista virheesi mahdollisimman monta kertaa
Aloita alusta kohdasta 1.
Tai jos sittenkin tulet toisiin ajatuksiin ja haluat erottautua muista työnantajista, käy jokainen kohta läpi ja tee kaikki päinvastoin.
Teksti: Tomi Kielo
Lue myös:
The post 15 tapaa mokata rekrytointi – nämä jokainen työnhakija tunnistaa appeared first on Duunitori.