Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Tiedätkö, miten palkkatuki toimii? Näin työnantaja saa tukea työttömän palkkaamiseen

$
0
0

Palkkatuki on varteenotettava vaihtoehto niin osaajia etsivälle työnantajalle kuin työttömälle työnhakijallekin. Keräsimme oleellisimmat tiedot palkkatuesta ja sen hakemisesta.

Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle palkkauksen kustannuksiin.

Palkkatuki on rahallinen korvaus siitä, että työnantaja voi joutua käyttämään tavallista enemmän aikaa työntekijän työnohjaukseen työttömän vähäisen työkokemuksen, vanhentuneen osaamisen tai esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi.

Työnantaja voi ilmaista jo työpaikkailmoituksessa, että on valmis palkkaamaan työntekijöitä, jotka tarvitsevat keskimääräistä enemmän tukea työssään.

Palkkatukea saavan palkkaaminen voi olla työnantajalle hyödyllistä esimerkiksi, jos työvoimasta on puutetta, ja toisaalta se on tärkeää yhteiskuntavastuun kantamista.

TE-toimisto arvioi, kannattaako palkkatukea maksaa

Palkkatuki on harkinnanvaraista: TE-toimisto arvioi, kuinka hyvin palkkatuettu työ parantaa työttömän ammatillista osaamista ja edistää avoimille työmarkkinoille työllistymistä. TE-toimisto päättää tuen suuruuden ja keston tapauskohtaisesti.

Palkkatukea voidaan myöntää niin toistaiseksi voimassa olevaan kuin määräaikaiseenkin työsuhteeseen sekä oppisopimuskoulutukseen.

Tukea voi maksaa myös osa-aikaisesta työsuhteesta, jos TE-toimisto pitää osa-aikatyötä tarkoituksenmukaisena, ja sen nähdään edistävän henkilön mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. Tämä saattaa olla perusteltua esimerkiksi, jos on kyse osatyökykyisen työllistymisestä.

Millainen työnantaja voi saada palkkatukea?

Palkkatukea voivat saada yritykset, yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät sekä kotitaloudet.

Muille työnantajille kuin kotitalouksille palkkatuki on veronalaista tuloa. Valtion virastolle tai laitokselle ei myönnetä palkkatukea, mutta ne voivat saada työllisyysmäärärahaa työttömän työnhakijan palkkaamiseen.

Työnantajan pitää maksaa työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole, palkan on oltava kyseiselle työlle tavanomainen ja kohtuullinen.

Palkkatuen kesto ja määrä

Palkkatukijakson pituuteen vaikuttaa esimerkiksi palkattavan henkilön työttömyyden kesto ja alentuneen työkyvyn vaikutus työsuoritukseen. Tuki myönnetään useimmiten viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi riippuen työttömyyden kestosta.

Tuki myönnetään enintään työsuhteen keston ajaksi. 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen tukea voidaan myöntää enintään 24 kuukaudeksi kerrallaan.

Työnantaja, joka palkkaa työttömän työnhakijan, voi saada palkkatukena 50 prosenttia palkkakustannuksista. Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada tukea 70 prosenttia. Yhdistys, säätiö tai rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta voi tietyissä tilanteissa saada palkkatukea jopa 100 prosenttia palkkauskustannuksista.

Tukea maksetaan 1 260–2 020 euroa kuukaudessa tuen myöntöperusteen mukaan.

Työllistämistuki 55-vuotiaille

Työnantaja voi saada palkkatukea yli 55-vuotiaan työnhakijan palkkaukseen, jos työnhakija on ollut työttömänä kahden vuoden ajan.

Työnantajan on mahdollista saada tukea 70 % tukikelpoisista palkkakustannuksista työsuhteen keston ajan ja maksimissaan 10 kuukaudelta.

Tuki myönnetään seuraavin ehdoin:

  • Työllistettävä on täyttänyt 55 vuotta ja ollut työttömänä vähintään 24 kuukautta viimeisten 28 kuukauden aikana.
  • Tuella palkattu henkilö työskentelee tuen saajan palveluksessa työsopimuksen mukaan vähintään 25 tuntia viikossa tai vähintään 65 prosenttia alan enimmäistyöajasta.
  •  Muut palkkatuen myöntämisen ehdot täyttyvät.

Palkkatuen hakeminen

Palkkatukea pitää hakea hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista. Sitä varten työnantajan on täytettävä palkkatukihakemus:

  • Työnantaja voi hakea palkkatukea sähköisesti TE-palveluiden sivuilla.
  • TE-toimisto tarkistaa palkkatuen myöntämisehdot.
  • Työsopimus kannattaa tehdä vasta palkkatuesta saadun päätöksen jälkeen.

Lähteet: Työ- ja elinkeinoministeriö, Työmarkkinatuki

Lue myös:

Peruspäiväraha, ansiosidonnainen vai työmarkkinatuki? Lue, miten työttömän etuudet toimivat

Työttömäksi jäänyt Sirkka, 51, koki torjunnan toisensa jälkeen – yksi oivallus muutti työnhaun: ”Saattoi olla jopa neljä työhaastattelua viikossa”

Jarmo Ukkonen haastaa työnantajat: ”Osatyökykyiset ovat kasvava ryhmä, josta löytyy erittäin hyviä osaajia”

The post Tiedätkö, miten palkkatuki toimii? Näin työnantaja saa tukea työttömän palkkaamiseen appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles