LinkedInissä jokainen voi loistaa omalla persoonallaan ja asiantuntemuksellaan. Oona Kankkunen saa LinkedInissä jatkuvasti työtarjouksia ja löysi palvelun avulla uuden suunnan uralleen. Nyt hän kertoo, miten syntyy toimiva henkilöbrändi sosiaalisessa mediassa.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 8.7.2021.
LinkedInistä on tullut viime vuosina yhä suositumpi työnhaun ja rekrytoinnin alusta. Lisäksi palvelussa voi brändätä itseään oman alansa asiantuntijana ja edistää esimerkiksi myyntiä, on sitten työsuhteessa tai yrittäjä.
Kasvuvalmentaja Oona Kankkunen alkoi uskoa LinkedInin mahdollisuuksiin toden teolla vuonna 2013.
”Tein ensimmäisiä LinkedIn-postauksia päämäärättömästi. Pikkuhiljaa oivalsin, että sieltähän voi saada konkreettista hyötyä: opettavaisia postauksia, kiinnostavia kontakteja ja suoria työtarjouksia”, hän muistelee.
Niinpä Kankkunen aktivoitui LinkedInissä. Hän hioi profiilinsa kuntoon, verkostoitui kiinnostavien ihmisten kanssa sekä keskusteli intohimonsa kohteista eli myynnistä ja kasvusta. Jos joku epäili, ettei somesta ole mihinkään, hän yritti entistä kovemmin.
Kankkunen haluaakin nyt vakuuttaa, ettei omaa asiantuntijuutta kannata epäillä. Alkuun pääsee myös ilman viimeisen päälle viilattua somesuunnitelmaa. Riittää, että oma juttu saa vastakaikua.
”Itse olen peruskoulun, ravintola-alan, esihenkilötehtävien ja myyntityön kasvatti, ja se on kantanut tosi pitkälle. Turha stressi ja pelko pois! Jokaisella on jokin asia, kokemus tai tarina, jolla voi osoittaa olevansa asiantuntija tai jolla inspiroida muita”, Kankkunen kannustaa.
Aktiivisuus LinkedInissä siivitti myyntitöihin ja yrittäjäksi
Kun työskentelee kymmenen vuotta ravintola-alalla asiakaspalvelutehtävissä sekä toiset kymmenen vuotta eri aloilla myyntihommissa, oppii työelämästä ja vuorovaikutuksesta valtavasti. Oona Kankkusen uralla ihmiset ovat olleet aina kaiken tekemisen keskiössä.
Ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja luottamuksen rakentamiseen Kankkunen keskittyy myös LinkedInissä. Hän rohkaisee ihmisiä vapautumaan omista poteroistaan, verkostoitumaan, tekemään yhteistyötä sekä viestimään keskenään. Tästä missiosta syntyi LinkedIn After Work Helsinki -tapahtuma, joka lähti saman tien lentoon, kun Kankkunen perusti sen pari vuotta sitten.
”Se on konsepti, jota suomalainen työelämä on kaivannut: rentoa ja hauskaa verkostoitumista eri alojen ihmisten ja yritysten kesken – ilman jäykkää pönötystä.”

Viimeistään koronavuosi 2020 osoitti Kankkuselle, miten iso rooli sosiaalisella medialla on ihmisten arjessa. Samaan aikaan oma henkilöbrändi sai entistä enemmän nostetta. Häneltä alettiin kysyä someneuvoja ja koulutuksia.
Niinpä Kankkunen perusti syksyllä 2020 osakeyhtiön päivätöidensä rinnalle. Uudenvuodenaattona hän ilmoitti esihenkilölleen lähtevänsä.
”Halusin rakentaa omannäköistä työelämää ja uskoin verkostoni voimaan. Tavoitteeni on auttaa suomalaisia kasvattamaan myyntiä sekä brändäämään itseään yhä paremmin sosiaalisissa ja digitaalisissa kanavissa. Niin syntyi yritykseni Network & Growth.”
Hän uskoo, ettei yritystä olisi edes syntynyt – tai ainakaan se ei olisi kasvanut niin lujaa – ilman LinkedIniä.
”Kaikille kaikkea on ei mitään kenellekään”
Oona Kankkunen vannoo social sellingin nimeen. Termillä hän tarkoittaa sitä, miten omalla sosiaalisen median aktiivisuudella ja läsnäololla voi rakentaa asiantuntijastatusta, herättää keskustelua, vahvistaa suhteita verkostossa sekä rakentaa luottamusta viestinnän avulla.
Ensin hän kannustaa päivittämään ja optimoimaan LinkedIn-profiilin, jotta digitaalinen käyntikortti ja CV on aina ajan tasalla. Profiilin täytyy puhutella omaa kohdeyleisöä tai unelmien työnantajaa.
”Sen sijaan, että kertoo vain itsestään, kannattaa avata konkreettisilla esimerkeillä, mitä hyötyä omasta osaamisesta on vaikkapa potentiaaliselle työnantajalle. Kun osaa sanoittaa, missä itse loistaa ja mitä haluaa, on vahvoilla työnhaussa.”
Kaiken keskiössä on julkaista ja keskustella LinkedInissä säännöllisesti relevanteista aiheista, jotka kirkastavat paitsi omaa tekemistä myös tarjoavat verkostolle kiinnostavaa ajateltavaa. Sekalaisella sunnuntaisomettamisella saa harvoin tuloksia aikaan.
Kankkunen kannustaa valitsemaan pari–kolme aihetta, joista julkaisee somessa. Myös keskusteluihin on syytä osallistua aktiivisesti.
”Mitä kapeampi fokus on, sitä paremmin jää ihmisten mieleen. Kaikille kaikkea on ei yhtään mitään kenellekään.”
Toisaalta itselleen on myös hyvä selventää, mistä aiheista ei halua puhua tai mihin teemoihin ei halua ottaa kantaa. Kankkunen muistuttaa, että jokainen teko somessa – julkaisu, kommentti tai jako – rakentaa omaa asiantuntijabrändiä tiettyyn suuntaan.
Asiantuntija, anna persoonasi näkyä
Autenttinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa on nykyään erityisessä arvossa. Oona Kankkusen mielestä oma persoona saa näkyä ja kuulua.
”Kun ihmiselle tulee tunne tutusta ja kivasta tyypistä, hän todennäköisesti uskoo herkemmin, mitä toinen sanoo. LinkedInissä onkin hurjan paljon erilaisia mahdollisuuksia korostaa omaa asiantuntijuutta ja persoonallisuutta. Kun ne yhdistää, syntyy paras lopputulos.”
Yksi hyvä keino on kertoa itsestään videolla. Sen avulla voi erottautua edukseen massasta olemalla rohkeasti aito oma itsensä. Vapaata ilmatilaa löytyy vielä LinkedInissä kilpailusta huolimatta, ja siksi se kannattaa ottaa haltuun omalla tyylillä.
Parhaimmillaan työnhakija voi jäädä LinkedInissä unelmatyöpaikan rekrytoijan tai tulevan työpaikan työntekijöiden mieleen. Piilotyöpaikat löytävät kyllä aktiiviset osaajat ja viestijät, Kankkunen muistuttaa.
”Viime vuosien aikana olen saanut lähemmäs kaksikymmentä työtarjousta LinkedInin kautta, ja kaksi kertaa minut on palkattu kiinnostaviin työtehtäviin headhuntereiden ansiosta.”
Kankkunen tähdentää, ettei LinkedInissä eikä missään muussakaan somekanavassa ole tarjolla pikavoittoja.
”Itsensä brändääminen vaatii aikaa ja aktiivista tekemistä.”

Verkostoista apua, inspiraatiota ja unelmatyöpaikkoja
Oona Kankkunen on verkostoitumisen puolestapuhuja. Hän kannustaa miettimään, millaiseen yhteisöön haluaa itse kuulua ja miksi. Sen jälkeen on luontevampaa rakentaa ympärilleen hedelmällinen verkosto sekä oman alan että muiden alojen kiinnostavista osaajista.
”Kannattaa verkostoitua myös sellaisten ihmisten kanssa, joita katsoo ylöspäin tai joilla on paljon kontakteja. Heistä voi inspiroitua, ja ehkä he jopa joskus antavat kallisarvoisia suositteluja tai näkyvyyttä.”
LinkedInissä työntekijät ja työnantajat pääsevät verkostoitumaan keskenään. Kankkunen ehdottaa listaamaan kymmenen organisaatiota, jotka ovat itselle mieluisia, ja lähettämään niiden työntekijöille verkostoitumispyyntöjä. Joskus aktiivisesta verkostoitumisesta voi poikia unelmien työpaikka.
Kun ennestään vierasta ihmistä lähestyy LinkedInissä, kannattaa pelkän Lisää kontaktiksi -napin lisäksi kirjoittaa vastaanottajalle räätälöity viesti. Keskusteluyhteys avautuu näppärästi, kun on aidosti kiinnostunut toisesta osapuolesta.
”Viestissä kannattaa kertoa lyhyesti, kuka olen, miksi lähestyn sinua ja mitä teen LinkedInissä. Älä siis ainakaan ole botti tai saman tien myy mitään.”
Kankkusella on Linkedinissä jo yli 18 000 kontaktia. Kun verkosto kasvaa, omaan ongelmaan voi saada ratkaisun jopa saman tien. Pyyteetön auttaminen nousee joskus arvoon arvaamattomaan.
”Väitän, että 80 prosenttia minulle sattuneesta hyvästä ja menestyksestä on johtunut siitä, että olen itse ensin auttanut jotakuta esimerkiksi postauksillani. Sosiaalisessa mediassa ja verkostoissa hyvällä on tapana kiertää”, Kankkunen iloitsee.
Lue myös:
Teemu saa työtarjouksia kyllästymiseen asti – tällaista osaamista työnantajat himoitsevat juuri nyt
Älä sorru yleisiin LinkedIn-mokiin – 5 helppoa korjausliikettä, joilla kohennat profiiliasi hetkessä
The post Oona Kankkunen saa jatkuvasti työtarjouksia LinkedInissä – tällainen henkilöbrändi vetää työnantajia puoleensa appeared first on Duunitori.