Intohimoinen musiikinharrastaja ja säveltäjä Juuso Vanonen löysi oman juttunsa esihenkilötyöstä Helsingin kaupungilla. Hän on elävä esimerkki siitä, että jokainen polun mutka on tärkeä ja sattumat vievät usein oikeaan suuntaan. Kysyimme, millainen matka kohti omannäköistä elämää on ollut.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialan kanssa.
Kun Juuso Vanonen aikanaan haki opiskelemaan, hän ei tiennyt, mitä haluaisi tehdä.
”Hain sinne sun tänne – enkä päässyt ainoistakaan pääsykokeista läpi”, Vanonen muistelee.
Yksi polku kuitenkin aukesi: Vanonen hyväksyttiin todistusvalinnassa opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä. Varsin pian Vanoselle kuitenkin tuli tunne, että jotakin puuttuu.
”Siirryin opiskelemaan maantiedettä, mutta koska tietojenkäsittelytieteen opintoja oli jo melko paljon kasassa, valmistuin lopulta tietojenkäsittelyn kandiksi ja maantieteen maisteriksi.”
Vanosen epätavallinen koulutustausta johti pian vakituiseen työhön paikkatietoasiantuntijana. Vuosien saatossa Vanonen siirtyi asiantuntijatehtävistä projektipäälliköksi, minkä myötä myös Helsingin kaupunki tuli Vanosen elämään.
”Konsulttiyrityksessä työskennellessäni Helsingin kaupunki oli yksi asiakkaistani. Kun kiinnostava kokonaisarkkitehdin paikka aukeni heillä, päätin hakea. Olin ollut pitkään yksityisellä puolella ja hyppy julkishallinnon puolelle tuntui merkitykselliseltä”, nyt jo viisi ja puoli vuotta kaupungilla työskennellyt Vanonen kertoo.

Kasvumatka esihenkilöksi alkoi sattumasta ja uteliaisuudesta
Yksi asia on yllättänyt Vanosen enemmän kuin mikään muu kaupungilla työskentelemisessä. Myytti eläkeikää odottelevista, jämähtäneistä virkahenkilöistä lensi vauhdilla romukoppaan.
”Täällä on huomattavasti dynaamisempaa, kuin mitä ajattelin etukäteen. Ihmiset tekevät paljon uraliikkeitä talon sisällä ja kouluttautumiseen kannustetaan.”
Myöskään Vanosen omasta urasta Helsingin kaupungilla ei ole dynaamisuutta puuttunut. Jonkin aikaa kokonaisarkkitehtina työskenneltyään hän alkoi kaivata itsenäisen asiantuntijatyön rinnalle tiiviimpää tiimityöskentelyä. Mahdollisuus uuteen aluevaltaukseen syntyi sattuman ja uteliaisuuden kautta.
”Silloinen esihenkilöni lähti toisiin tehtäviin ja kun hänelle etsittiin sijaista, kiinnostuin kokeilemaan, miltä esihenkilötyö mahtaisi tuntua. Sain paikan ja viihdyin tehtävässä todella hyvin”, Vanonen kertoo.
Sijaisuuden jälkeen tehtävään haettiin vakituista tekijää, mutta Vanonen jäi toiselle sijalle. Hän palasi vanhaan rooliinsa, mutta vain hetkeksi.
”Pian tuli uusi mahdollisuus hakea sijaisuutta, tällä kertaa toiseen yksikköön. Sain tuon paikan ja lopulta tulin valituksi vakituiseen tehtävään.”
Nyt Vanosen arjessa yhdistyy vuosien saatossa kertyneen asiantuntemuksen hyödyntäminen sekä ihmisläheinen johtaminen. Monipolvinen polku oman jutun etsimisestä sen löytymiseen on ollut Vanoselle merkittävä kokemus.
”Kyllä tämä esihenkilöksi tuleminen on ollut urani ehdoton kohokohta”, Vanonen kiteyttää.

”Ei puristeta mailaa”
Esihenkilön työssä Vanonen nauttii ennen kaikkea yhteisten tavoitteiden eteen työskentelemisestä ja tiimin tukemisesta.
”Pidän siitä, kun asiat menevät eteenpäin ja tuloksia saadaan aikaiseksi. Toisaalta minulle on äärimmäisen tärkeää myös se, että ihmiset voivat hyvin. Haluan pitää huolen siitä, että meillä ei puristeta mailasta liikaa ja ihmisistä on kiva tulla töihin.”
Vanosen matka esihenkilönä on alkanut hienosti. Kyselyt ja suora palaute ovat osoittaneet, että Vanosen tiimissä viihdytään.
”Olen ollut todella tyytyväinen siihen, kuinka hienosti oma esihenkilöni on tukenut minua uuteen rooliin kasvamisessa ja kuinka paljon positiivista kannustusta olen saanut.”
Kannustuksen rinnalla keskeisessä roolissa on ollut luottamus.
”Mielestäni yksi tämän työpaikan hienoimpia puolia on se, että työntekijöihin luotetaan. Luottamus on ollut oman kasvun ja viihtymisen kannalta tärkeää, ja siksi haluan antaa saman kokemuksen myös tiimiläisilleni.”
Luottamus näkyy arjessa myös joustavuutena.
”Meillä ei sinänsä ole väliä, missä tai miten töitä tehdään. Tärkeintä on, että asiat tulevat hoidetuiksi. Pidän siitä, että täällä ei ole turhaa byrokratiaa.”
Musiikki ja perhe mahtuvat joustavan työn rinnalle
Työn joustava luonne tekee työn ja vapaa-ajan yhdistämisestä sujuvaa – tai ainakin niin sujuvaa, kuin monessa mukana olevalle Vanoselle on mahdollista.
Vanonen säveltää ja sovittaa musiikkia, soittaa sekä on mukana kuorotoiminnassa. Intohimoinen musiikintekijä on muun muassa päässyt jakamaan kansainvälisen kuorosävellyskilpailun ensimmäisen sijan sekä esiintynyt lukemattomia kertoja.
Eri elämänalueiden välillä luoviminen on Vanosen mukaan mahdollista, mutta välillä haastavaa.
”Mielestäni meillä suhtaudutaan todella hyvin ja joustavasti siihen, että ihmisillä on moninaista elämää myös työn ulkopuolella. Haastavinta on johtaa itseään näiden elämän eri puolien yhdistämisessä.”
Vaihteleva arki on kuitenkin ennen kaikkea rikkaus.
”Työni on todella loogista asioiden organisointia, musiikin tekeminen puolestaan hyvin intuitiivista ja luovaa. Ja perheen kanssa oleminen puolestaan on taas ihan erilaisella ja ainutlaatuisella tavalla antoisaa”, Vanonen kertoo.
Vanosen vapaa-ajan intohimosta saavat nauttia Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialalla myös muut laulamisen ystävät.
”Johdan toimialan omaa kuoroa. Kuoron tehtävä on yhdistää toimialaa ja tarjota työntekijöille mahdollisuuksia verkostoitua toimialan sisällä.”
Kiinnostuitko Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialasta työnantajana? Lue lisää »
The post ”Kyllä tämä on ollut urani ehdoton kohokohta” – Juuso löysi kutsumuksensa esihenkilötyöstä appeared first on Duunitori.