Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Välinpitämättömyys myrkyttää työilmapiirin – lue kylmäävä esimerkki ja 5 tapaa osoittaa empatiaa kollegalle

$
0
0

Kiltteys on työelämän aliarvostettu taito. Heidi Alariesto kertoo, miten empatiaa ja kiltteyttä voi lisätä työyhteisöön – ja miksi se on kaikkien kannalta tärkeää.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 2.9.2022. Julkaisemme uudelleen suosituimpia artikkeleitamme.

Kun työntekijä uupuu tai kohtaa vaikeuksia, näyttää organisaatio todelliset kasvonsa. Näin uskoo Heidi Alariesto, joka toimii yrittäjänä henkilöstöpalvelualan yritys Arctic Careerissa. 

Kun Alariesto palasi neljän vuoden tauon jälkeen henkilöstöpalvelualalle, hän kuuli työnhakijoilta tarinoita, jotka saivat hänet hämmästymään ja huolestumaan työpaikkojen tilanteista.

Hän kertoo kylmäävän esimerkin. 

Työntekijä oli ollut uupumuksen takia pois töistä. Kun hän palasi työpaikalleen, vastassa oli hiljaisuus. Kukaan ei osoittanut kiinnostusta hänen vointiaan tai edes kuulumisiaan kohtaan. Työntekijä ei kokenut saavansa lainkaan tukea tai myötätuntoa esihenkilöltään tai kollegoiltaan.

Tällainen täydellinen välinpitämättömyyden ilmapiiri ei toivottavasti ole yleistä kovin monella työpaikalla.

Tarina kertoo kuitenkin siitä, miten työelämässä ei aina anneta tarpeeksi arvoa kiltteydelle. Siksi Alariesto haluaa puhua kiltteyden puolesta ja kertoo, miten kollega kohdataan empaattisesti.

Heidi Alariesto on yksi henkilöstöpalveluyritys Arctic Careerin kolmesta perustajasta. ”Arvomme ovat kiltteys, ilo, välittäminen ja oppiminen.”

Kiltteys rakentaa luottamusta

”Uskon, että organisaatiot, jotka muistavat työntekijäänsä silloin, kun on vaikeaa, saavat lojaalin työntekijän”, Alariesto linjaa.

Hänen mukaansa kiltteys rakentaa luottamuksen ilmapiiriä, jossa ihmiset uskaltavat avoimesti kertoa onnistumisten lisäksi myös virheistä. Silloin kaikki voivat oppia ja työn laatu paranee. 

Kiltteys voikin olla työnantajalle kilpailuetu.

”Kun työvoiman saatavuus on yhä haastavampaa, tarvitaan johtamisessa entistä enemmän inhimillisyyttä. Kiltteys ei ole naiiviutta vaan sitä, että palautteet ja haasteet otetaan yhdessä tasavertaisesti ja avoimesti vastaan.”

Empaattinen johtaja ymmärtää ihmisten erilaisuuden

Empaattista johtamista on Alarieston mukaan myös se, että johtaja ymmärtää työntekijöiden erilaisia persoonallisuuksia ja työskentelytapoja.

”Suomessa puhutaan paljon työkykyjohtamisesta ja esimerkiksi työpisteiden ergonomiasta. Haluan tuoda samaa ajattelua myös huomioimaan työntekijöiden erilaiset persoonat sekä oppimis- ja työskentelytavat.”

Alarieston mukaan hyvä työnantaja mahdollistaa työntekijälle oppimisen ja kehittymisen yksilöllisellä tavalla. Vastavuoroisesti hyvä työntekijä kertoo, millaiset työskentelytavat siivittävät hänet parhaisiin onnistumisiin.

Yksilöllinen johtaminen vaatiikin tarkkaa pelisilmää. Alariesto kannustaa antamaan huomiota ja mahdollisuuksia kertoa näkemyksistään myös heille, jotka jäävät usein luontaisesti taka-alalle. 

Jollekin voi esimerkiksi olla helpompaa sanoa sanottavansa etäpalaverin chatissa kuin avata mikrofoni, ja sen pitäisi olla yhtä hyväksytty tapa viestiä. Johtaja voi myös esimerkiksi palaverin jälkeen tarkistaa kahden kesken, jäikö hiljaisemmalla tai ujommalla työntekijällä jotain kysyttävää tai lisättävää.

”Erityisesti palautteenantotilanteissa on hyvä huomioida henkilön persoona. Toiselle voi tokaista humoristisesti, että miten niin kuin meni omasta mielestä. Toisen kanssa kannattaa käyttää silkkihanskoja, etenkin jos hänen ammatillinen identiteettinsä ei ole vielä ehtinyt kovin vahvaksi.”

Empaattinen työkaveri kuuntelee ja tarjoaa tukea

Jos kollegan tai työntekijän suoritus on selvästi heikentynyt, on syytä pohtia, mistä muutos johtuu.

Alariesto muistuttaa, että esimerkiksi huolimattomuuden taustalla voi olla isojakin asioita, joita ulkopuolinen ei voi arvata. Tuomitsemisen sijaan kuunteleminen, kysyminen ja tuen tarjoaminen voivat avata tärkeän keskusteluyhteyden.

”Auttaminen, ymmärtäminen, ja toisen tukeminen horjahduksen heikolla hetkellä kertoo työnantajan arvoista”, Alariesto sanoo.

Hän listaa viisi tapaa, joilla voi osoittaa tukea ja empatiaa kollegalle tai työntekijälle.

5 tapaa osoittaa tukea ja empatiaa kollegalle

  1. Ole läsnä
  2. Älä oleta, että tunnet kollegasi tilanteen
  3. Kysy, miten voit auttaa ja tukea
  4. Älä levitä juoruja
  5. Anna tarvittaessa tilaa

Lue myös:

13 merkkiä, jotka paljastavat empaattisen työkaverin – kuinka monta tunnistat?

Katri Saarikivi täräyttää suorat sanat surullisen yleisestä johtajuustyylistä – ”Erittäin tehokas tapa aiheuttaa stressiä”

Voiko empatiaa mitata? Työpsykologi kehottaa kysymään yhden kysymyksen

10 syytä, miksi mahtavat työkaverit tekevät arjesta paljon parempaa

The post Välinpitämättömyys myrkyttää työilmapiirin – lue kylmäävä esimerkki ja 5 tapaa osoittaa empatiaa kollegalle appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles